5 tips för en hjärnvänlig arbetsdag

Vad händer när vi inte samarbetar med hjärnan och kroppen under våra arbetsdagar? När vi multitaskar, inte tar pauser, äter en snabb (och onyttig) lunch eller har deadlines som är omöjliga att uppfylla? Vad kan resultatet bli? Ja, som de mänskliga varelser vi är så kommer både kropp och hjärna säga ifrån så småningom. Signaler som irritation, uppspärrade ögon, gå snabbt, prata snabbt, andas fort eller hålla andan, glömmer saker, kritisk, negativ, svårighet att lyssna kan vara små tecken på att det just nu är kanske lite för mycket. Det här kan också leda till att vi faktiskt inte blir så effektiva som vi tror vi är. För vi slösar på vår mentala energi. Vi har inte oändligt med detta. Vi lever helt enkelt inte utifrån vår bästa potential.

Jag tror säkert det finns många som har det som ovan då och då. Det kanske är svårt att undvika eftersom att allt går så snabbt idag i vår digitala värld. Men faktum är att man har sett att man inte är mer effektiv eller produktiv på arbetsplatsen för att man inte tar några pauser. För HJÄRNAN HAR EN GRÄNS för vad den klarar!

När vi får arbetsuppgifter med korta deadlines kan ju ofta handla om att personen som sätter deadlines kanske inte är fullt insatt i vad som faktiskt krävs. Dessutom har vi en förmåga att sätta tighta tidsplaner överlag. Det kan också handla om att man själv sätter upp planer och arbetsuppgifter som ska göras snabbt. Och plötsligt sitter man där med allt för mycket i sitt knä.

Vi själva och företaget behöver se till och uppmuntra att vi ska jobba hjärnvänligt-dvs vara snälla mot oss själva och hur vi fungerar som människor. Att se till att samarbeta med hjärnan för att den ska må bäst, behålla mental energi hela dagen även när man kommer hem från jobbet.

Så hur gör vi det då?

Det är framförallt 5 saker som jag vill lyfta fram:

  1. TA SMÅ PAUSER OFTA: Enligt regler ska alla företag erbjuda längre pauser för medarbetarna. Det jag tänker på här är dock inte dom längre pauserna utan kortare sådana. Efter 45-60 minuter om du har ett jobb framför datorn så ta en paus. Någon minut/minuter. Res dig upp. Sträck på dig. Gör några axelrullningar. Blunda. Fokusera på andningen. Lyssna in dig själv. Andas med magen. Klart! En sådan mental paus gör att du hämtar hem energi. För just då vilar hjärnan.
  2. ÄT LÅNGSAMT: Är det dags för lunch? Passa på och njut av maten. Inget är viktigare än att du får i dig näring. Ät långsamt. Lukta, känn och smaka på maten. Inget är viktigare just i det ögonblicket.
  3. UNITASKING: Nja det kanske är många som hävdar att multitasking är bra, dvs att växla med olika arbetsuppgifter eller hålla på med två arbetsuppgifter samtidigt. Jag skulle vilja hävda att man inte blir lika produktiv och effektiv. Det har man också sett i studier och forskning. Det tar tid för hjärnan att byta fokus. Därför är mitt tips att fokusera så mycket det är möjligt på 1 sak i taget.
  4. SIGNALERA I GOD TID: Om du nu står inför situationen att du har deadlines som måste bli klart men du känner att du inte kommer hinna. Signalera i så god tid som möjligt. Dom som sätter deadlines vill oftast veta i så tidigt skede som möjligt om man klarar av tiden. Var ÄRLIG! Problemet kan ligga i för lite resurser och det kan behövas påtalas både till chef eller chefens chef. Du och din hälsa är viktigast!
  5. PRIORITERA: Se till att lägga några minuter varje morgon för att prioritera din dag. Stryk och ta bort. Oftast sätter vi upp saker som kanske inte är nödvändiga. Ta för vana att rensa. Att prioritera tar mycket mental energi men det kan i sin tur ge dig en hjärnvänlig dag.

Lämna en kommentar